Ούτε θεοί, ούτε αφέντες… Άνθρωποι μόνο!

Κάθε φορά που ένα γεγονός μας συγκλονίζει, μοιραία τραβάει την προσοχή μας έως ότου να έρθει το επόμενο. Αναφέρομαι στην στυγνή δολοφονία του νεαρού Αρειανού οπαδού Άλκη από συγκεκριμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που έγιναν δολοφόνοι. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνουμε την εμπειρία που δεν έχει ποτέ τον χρόνο που χρειάζεται για να αποδομηθεί ώστε να δώσουμε ένα καινούργιο νόημα. Έτσι, ενώ οι μορφές αλλάζουν και πότε μπορεί να είναι του Άλκη, του Ζακ, πότε του Παύλου, της Ελένης, του Σαχζάτ, η διαδικασία που παράγει τις μορφές παραμένει η ίδια.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Ούτε θεοί, ούτε αφέντες… Άνθρωποι μόνο!”

«Αναζητώντας τον Ιδανικό εαυτό»

Συνέντευξη στον Γ. Μουργή με αφορμή την 2η διημερίδα ψυχοθεραπευτών Gestalt στο Ναύπλιο με θέμα «Αναζητώντας τον Ιδανικό εαυτό»

Η Gestalt είναι μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, πείτε μας δυο λόγια, τι είναι Gestalt, τι είναι η προσέγγιση;

Συνεχίστε την ανάγνωση του “«Αναζητώντας τον Ιδανικό εαυτό»”

Ο ιός ως καταλύτης της Παγκόσμιας μορφής. Έτος 1ο

για τους λαούς, τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνίες, η εποχή μετά τον ιό γίνεται ορόσημο του μετα-καπιταλισμού.

Πριν λίγο καιρό είχα ρωτηθεί από έναν, εδώ και καιρό «παροπλισμένο» φίλο, αντικαπιταλιστή, διεθνιστή, αν ελπίζω ότι αυτή η παγκόσμια ασχήμια θα ανατραπεί κάποτε.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Ο ιός ως καταλύτης της Παγκόσμιας μορφής. Έτος 1ο”

Covid 19

Ο “καλός” κι ο “κακός” φόβος…

Με αφορμή την πανδημία που ξεδιπλώνεται μέρα με την μέρα, οι αντιδράσεις των ανθρώπων ποικίλουν…
Κάποιοι τρομοκρατούνται, άλλοι αστειεύονται, άλλοι δεν παραδέχονται την πανδημία και την “καταγγέλλουν” ως κατασκευασμένη, κι άλλοι μένουν “ψύχραιμοι” με “λογικά” επιχειρήματα συγκρίνοντας την, με άλλες παλιότερες καταστροφικές επιδημίες.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Covid 19”

Η πλάνη της αυτα-αγάπης…

Η Σχέση με τον Εαυτό είναι μία ψευδής σχέση. Δεν υφίστανται οντολογικά, δηλαδή δεν υπάρχει! Ο ατομικισμός/ναρκισσισμός στην εποχή της ψηφιακής κουλτούρας είναι διάχυτος παντού. Από την “σέλφι” έως και τον δικαιωματισμό.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Η πλάνη της αυτα-αγάπης…”

Κουραμπιέδες, σελοφάν και θλίψη…

Χριστούγεννα εν όψη : χαρά, θαλπωρή, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δώρα, αγκαλιές, φιλιά, ευχές, ειρήνη, αγάπη, οικογενειακό τραπέζι, συντροφιά, είναι λέξεις – σύμβολα που εμπεριέχουν νοήματα, τέτοιες μέρες έρχονται στο μυαλό μας.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Κουραμπιέδες, σελοφάν και θλίψη…”

“Η μεσότητα. Ο τρίτος δρόμος για την απελευθέρωση από την οδύνη της μετριότητας”

Παρουσίαση – Ομιλία, στα πλαίσια της 2ης Διημερίδας Gestalt στο Ναύπλιο

Η προσέγγιση του θέματος αγγίζει και αγγίζεται από την φιλοσοφία. Η φιλοσοφία ορίζεται ως μία θεωρητική προσέγγιση αναζήτησης της αλήθειας.

Συνεχίστε την ανάγνωση του ““Η μεσότητα. Ο τρίτος δρόμος για την απελευθέρωση από την οδύνη της μετριότητας””

Gestalt: Η απελευθέρωση από την οδύνη της μετριότητας. Συνέντευξη του Παύλου Κουτρουφίνη στον Γιώργο Μουργή

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Νοέμβρη πραγματοποιείται στο Ναύπλιο η 2η Διημερίδα ψυχοθεραπευτών στην αίθουσα του Βουλευτικού, με Θέμα «Αναζητώντας τον Ιδανικό Εαυτό», με ελεύθερη είσοδο για όσους και όσες ενδιαφέρονται, ενώ θα λειτουργήσουν και βιωματικά εργαστήρια σε κλειστές ομάδες με γενικό τίτλο «εγώ κι ο άλλος». Ο Γιώργος Μουργής εκ μέρους του TPP είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον ψυχοθεραπευτή και διοργανωτή αυτής της  2ης Διημερίδας Gestalt, Παύλο Κουτρουφίνη  για να διερευνήσει και να παρουσιάσει την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της  Gestalt.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Gestalt: Η απελευθέρωση από την οδύνη της μετριότητας. Συνέντευξη του Παύλου Κουτρουφίνη στον Γιώργο Μουργή”

Φαινομενολογία της συνείδησης

Το Πεδίο είναι παρών. Εκδηλώνεται σε μία καθαρή μορφή από την επίγνωση της ανάγκης που δημιουργείται (η ανάγκη) από την συνεχή κίνηση εντός του. (Ενώ το ίδιο παραμένει Ακίνητο*)

* Ακίνητο πεδίο. Τα πάντα ρέουν, ωστόσο ρέουν πάντα. Η φύση του Πεδίου είναι η διαρκής ροή, η εναλλαγή των μορφών. Το γεγονός ότι τα πάντα ρέουν δεν αλλάζει, ρέουν πάντα! Συνήθως εστιάζουμε στις μορφές που διαδέχονται η μία την άλλη, εδώ εστιάζουμε στην διαδικασία της διαδοχής που μένει πάντα σταθερή και επομένως ακίνητη! Το Είναι του Πεδίου είναι το διαρκές γίγνεσθαι. Η διαδικασία της αλλαγής δεν αλλάζει. Για παράδειγμα σκεφτείτε πως, και πόσο, μέσα στην διάρκεια του χρόνου αλλάζετε, ήσασταν νήπιο, παιδί, έφηβος, ενήλικας, όμως όταν αναφέρεστε σε εσάς νοείται πάντα τον ίδιο άνθρωπο!

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Φαινομενολογία της συνείδησης”